Internet honderd keer sneller door grafeen.

Maar wat is grafeen eigenlijk?
Grafeen bestaat uit een enkele laag van koolstofatomen. Zoals u misschien wel weet bestaat grafiet uit koolstof. Grafiet is één van de zachtste vaste elementaire materialen en zit o.a. in potloden. Wanneer u met een potlood op papier tekent, dan ziet u een dikke laag koolstof verschijnen. Van één klein vlokje koolstof wordt grafeen gemaakt.

           

Grafeen heeft dezelfde structuur als kippengaas of een vlak bijenraat. Grafeen is 200 keer beter bestand tegen breken dan staal en is daarmee één van de sterkste materialen die momenteel bestaan. Grafeen is daarnaast één van de snelste halfgeleiders (honderd keer sneller dan silicium).

 

Grafeen maakt bijzonder spectaculaire toepassingen in de elektronica mogelijk. Nu hebben een  onderzoeksteam aan de Berkeley Universiteit een optische modulator gebouwd waarvan het eerste prototype een modulatiefrequentie van 1 GHz haalde.


Veel spectaculairder is, dat dit volgens het team van Xiang Zhang kan stijgen tot 500 GHz - en dat voor een enkele modulator. In de illustratie is de opbouw van de modulator te zien.  Een grafeenlaag (te zien als 'visnet') is aangebracht op de bovenkant van een silicium lichtgolfgeleider (blauw). Elektrische signalen die via gouden en platina elektroden aan de zijkanten worden toegevoerd, wijzigen het aantal fotonen die door het grafeen worden geabsorbeert. De 'echte' opbouw is te zien op het SEM-beeld (scanning electron microscope). De kleuren zijn voor een betere herkenbaarheid achteraf aangebracht. Grafeen is goedkoop te produceren: onderzoekers in Korea hebben al films van een meter breed kunnen vervaardigen. En voor de modulator is maar weinig nodig: van het ruwe koolstofmateriaal in een potlood kan al ongeveer een miljard modulatoren worden samengesteld.

Hier nog ff een filmpje over grafeen gemaakt door  studenten uit de USA.

Lees alles over grafeen het  materiaal van de toekomst